Φορολογικές δηλώσεις 2023: Μέχρι πότε είναι – Πότε θα ξέρουμε για παράταση

Σε λειτουργία τέθηκε το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023 για περίπου 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, που θα πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να καταθέσουν τις δηλώσεις για τη φορολογία εισοδήματος της προηγούμενης χρονιάς.

Η προθεσμία για τις δηλώσεις λήγει στις 30 Ιουνίου 2023 και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023. Ωστόσο, και φέτος, όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να πάρει παράταση η ημερομηνία. Το τι θα γίνει οριστικά όμως, είναι πολύ νωρίς να το ξέρουμε από τώρα. Η ανακοίνωση για τυχόν παράταση στις φορολογικές δηλώσεις θα γίνει μετά τα μέσα Ιουνίου, λίγες μέρες ή εβδομάδες πριν λήξει η προθεσμία.

Υπενθυμίζεται ότι, με τη διάταξη που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών προ ημερών, ο φετινός φόρος θα μπορεί να καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024.

Σε νέα ανακοίνωση της ΑΑΔΕ αναφέρονται αναλυτικά οι αλλαγές που έχουν προστεθεί στις φετινές δηλώσεις:

  • Για πρώτη φορά προσυμπληρώνονται, με δυνατότητα τροποποίησης, επιμέρους κωδικοί του Ε3, με βάση τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
  • Έχει ανασχεδιαστεί το Εκκαθαριστικό και οι δηλώσεις Ε1 και Ε2, ώστε η συμπλήρωσή τους να είναι ευκολότερη.
  • Σε νέο πίνακα του Ε1 αναγράφονται διακριτά τα ποσά δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα, που αφαιρούνται από το εισόδημα ή υπολογίζονται διπλά για τον σχηματισμό του απαιτούμενου ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Οι φορολογούμενοι με εξαρτώμενα τέκνα συμπληρώνουν το επίθετο του τέκνου, καθώς και τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητάς του, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, σε ειδικά πεδία.
  • Έχει απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τους κατοίκους εξωτερικού.
  • Έχουν δημιουργηθεί νέοι κωδικοί για τη χορήγηση της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Η έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή φόρου

Αξίζει να σημειωθεί πως και φέτος θα ισχύσει η έκπτωση σε όσους φορολογούμενους επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος θα έχουν και φέτος οι φορολογούμενοι που θα τον καταβάλουν εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Οι φορολογούμενοι που δεν καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος στο σύνολό του, εφάπαξ, η τροπολογία προβλέπει ότι μπορεί να καταβληθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των 7 επόμενων μηνών. Επομένως, η τελευταία δόση πρέπει να καταβληθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

Ειδικότερα προβλέπεται:

  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση την παρ. 2 του άρθρου 68 και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.
  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022 πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.
  • Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την 31η Ιουλίου 2023, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%). Η παρούσα δεν καταλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος του άρθρου 5Β.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: 6 «μυστικά» για λιγότερο φόρο

Υπάρχουν ορισμένα «μυστικά», τα οποία μπορούν να ελαφρύνουν τα φορολογικά σας βάρη και είναι τα εξής:

  • «Ψαλίδι» στα τεκμήρια: Όσοι είναι 65 ετών και άνω έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης.
  • Ασφαλιστικές εισφορές: Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2022 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία.
  • Εργαζόμενοι με μπλοκάκι: Δικαιούνται έκπτωση φόρου 777 ευρώ για άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι 1.120 ευρώ για έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα.
  • Μισή προκαταβολή φόρου: Φορολογούμενοι που υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά, δικαιούνται προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.
  • Φιλοξενία: Τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας. Το τεκμήριο επιβαρύνει τους γονείς.
  • Νέοι επιτηδευματίες: Κερδίζουν κούρεμα 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή.

πηγή : https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/191902/mexri-pote-einai-oi-forologikes-diloseis-2023-prothesmia-kai-paratasi

SofiaΦορολογικές δηλώσεις 2023: Μέχρι πότε είναι – Πότε θα ξέρουμε για παράταση