Ποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν τα 534 ευρώ τον Μάιο

Σε τέσσερις (4) κατηγορίες  χωρίζονται οι εργαζόμενοι με βάση τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία ορίζει την παράταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας έως τις  31 Μαΐου.

Οι τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων χωρίζονται ως  εξής :

1) Σε αυτή τη κατηγορία (1), ανήκουν οι εργαζόμενοι, των οποίων οι επιχειρήσεις  θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο το Μάιο.

2) Σε αυτή τη κατηγορία (2), ανήκουν οι εργαζόμενοι, των οποίων οι επιχειρήσεις άνοιξαν σταδιακά από τη Δευτέρα 4 Μαΐου αλλά μπαίνουν σε παράταση αναστολής από τους εργοδότες τους.

3) Σε αυτή τη κατηγορία (3), ανήκουν οι εργαζόμενοι, των οποίων οι επιχειρήσεις παρέμειναν ανοικτές αλλά θεωρήθηκαν πληττόμενες με βάση τους ΚΑΔ, για τους οποίους θα παραταθεί η αναστολή.

4) Σε αυτή τη κατηγορία (4), ανήκουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους σε πλήρες ή μειωμένο ωράριο.

Ο υπολογισμός της αποζημίωσης για τον εργαζόμενο, για το μήνα Μάιο γίνεται με βάση των ημερών της παράτασης της αποστολής. Συνεπώς αν η αναστολή εργασίας είχε διάρκεια 30 ημέρες, τα χρήματα που θα λάβει ο εργαζόμενος είναι 534 €, ενώ για 15 ημέρες υπολογίζονται τα μισά χρήματα, δηλαδή 267 €, κ.ο.κ.

Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο στήριξης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι επιτρέπεται η κατάργηση μετά τις πρώτες 15 ημέρες αναστολής, καθώς επίσης σε διαφορετική περίπτωση επιτρέπεται και η προσωρινή διακοπή της αναστολής για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Μεγάλη προσοχή ενέχει το γεγονός της ρήτρας μη απολύσεων, η οποία εξακολουθεί να ισχύει για τις  επιχειρήσεις  οι οποίες έχουν δηλώσει παράταση της αναστολής τους το Μάιο. Επιπρόσθετα οι τελευταίες, οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας έως τις 15 Ιουλίου.

Συνακόλουθα, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), οι εργοδότες οι οποίοι ανήκουν στις πληττόμενες κατηγορίες και έχουν κάνει χρήση της αναστολής στις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν την αναστολή έως του 60% των συμβάσεων εργασίας απ’ ανωτάτο χρονικό διάστημα 30 ημερών, χωρίς να ξεπερνάει τις 31 Μαΐου. Σε περίπτωση που υπερβούν το ανώτατο ποσοστό που αναφέρεται παραπάνω, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων που υπερβαίνουν το 60%.

Συμπερασματικά, οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν σταδιακά έχουν την υποχρέωση να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 40% των εργαζομένων τους.

Παράδειγμα των όσων ειπώθηκαν παραπάνω αποτελεί το εξής:

Κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών απασχολεί 5 εργαζόμενους . Τη Δευτέρα ο εργοδότης θα δηλώσει ότι παρατείνει την αναστολή για τους 3 εργαζόμενους έως το τέλος Μαΐου ενώ οι δύο επανέρχονται στο πόστο τους. Ωστόσο στις 15 Μαΐου διακόπτει την παράταση οριστικά καθώς χρειάζεται τους 3 υπαλλήλους πίσω στη δουλειά. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν ειδική αποζημίωση 267 ευρώ για το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου από το κράτος. Από τις 15 Μαΐου και μετά πρέπει να λάβουν μισθό από τον εργοδότη τους.

Οι εργοδότες επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες για τις επιχειρήσεις τους, στην περίπτωση που αυτές έχουν αναστολή δραστηριότητας με εντολή δημόσιας αρχής είτε θεωρούνται πληττόμενες βάσει ΚΑΔ. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι για το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι εργοδότες είναι υπόχρεοι να καταβάλουν τις αποδοχές των εργαζομένων.

Πιο αναλυτικά ο εργοδότης οφείλει να καλύψει τις συμβατικές αποδοχές κατ’ αναλογία των ημερών απασχόλησης στο χρονικό διάστημα που υπάρχει προσωρινή διακοπή της αναστολής.

Μετά τη λήξη της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας, η αναστολή συνεχίζεται μέχρι να συμπληρωθεί το πλήρες χρονικό της διάστημα. Η προσωρινή ανάκληση – διακοπή προ – δηλώνεται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Ένα παράδειγμα για όσα ειπώθηκαν παραπάνω είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό να φιλοξενήσουν επιβάτες σε καραντίνα ή για προληπτικές εξετάσεις.Στη περίπτωση που έγινε διακοπή της αναστολής εργασίας για 15 ημέρες, οι υπάλληλοι θα πρέπει να πληρωθούν από τους ξενοδόχους, ενώ για τις υπόλοιπες  15 ημέρες θα λάβουν από το κράτος το ποσό των 267 €.

Καταληκτικά, οι επιχειρήσεις οι οποίες βρέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με βάση εντολή δημόσιας αρχής ή θεωρήθηκαν σημαντικά πληττόμενες, βάσει των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, οφείλουν να προσαρμόσουν το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων τους με το ωράριο λειτουργίας τους. Το τελευταίο πραγματοποιείται με τη προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους.

Πηγή : https://www.goodnet.gr/news-item/poioi-ergazomenoi-tha-paroun-ta-534-euro-ton-maio.html?fbclid=IwAR2oFWqfhw-tVK9uwQL_9XFARIH4e9igN01Db63VC31HY183VGQ6Eu–pnI

Effie HadjimarkosΠοιοι εργαζόμενοι θα πάρουν τα 534 ευρώ τον Μάιο