Επίδομα 800 ευρώ σε οικοδόμους, τουριστικά επαγγέλματα και ειδικές κατηγορίες: Ανοίγει το ΕΡΓΑΝΗ, πότε η πληρωμή

 

Εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση προάγει την αυτοματοποίηση των υπηρεσιών της, έτσι ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται από απόσταση.

Στα μέσα της βδομάδας, ένα ηλεκτρονικό έντυπο θα μπορέσουν να συμπληρώσουν νέες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι οικοδόμοι, υπάλληλοι τουριστικών επαγγελμάτων κ.α., με απώτερο σκοπό να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ όπως ορίζεται από το κράτος. Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΕΡΓΑΝΗ η οποία θα υποστηρίξει αυτή την ενέργεια όπως και αρκετές άλλες .

Τα χρήματα θα καταβληθούν το διάστημα μεταξύ 5 και 8 Μαΐου, για αυτό το λόγο οι αιτήσεις θα γίνουν άμεσα από τους ενδιαφερόμενους.

Οι κατηγορίες εργαζομένων στις οποίες θα καταβληθεί το επίδομα είναι οι μισθωτοί του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου, γι αυτούς που η τακτική επιδότηση ανεργίας, έληξε το Δεκέμβριο του 2019.

Συνακόλουθα η απόφαση αφορά οικοδόμους. Οι τελευταίοι είναι δικαιούχοι του δωρόσημου Πάσχα 2020, ενώ εξαιρούνται όσοι έχουν λάβει, λαμβάνουν είτε θα λάβουν το επίδομα τακτικής ανεργίας και αφορά το διάστημα μεταξύ 01/01/2020 και 30/04/2020.

Πιο αναλυτικά οι κατηγορίες τις οποίες επηρεάζουν όσα λέχθηκαν παραπάνω είναι οι εξής:

Λατόμοι, ασβεστοποιοί

Σμυριδορύκτες, Δασεργάτες -ρητινοσυλλέκτες, Καπνεργάτες, Αγγειοπλάστες – κεραμοποιοί – πλινθοποιοί,

Μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, Μουσικοί-τραγουδιστές μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου, Ηθοποιοί, Υποδηματεργάτες, Χειριστές-βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, Ελεγκτές κινηματογράφου -θεάτρου, Ταμίες κινηματογράφου -θεάτρου, Τεχνικοί- κινηματογράφου & τηλεόρασης, Ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου, Χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λ.π. μηχανημάτων, Μισθωτοί τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου, Χορευτές – μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων. Από τους ανωτέρω εργαζόμενους εξαιρούνται όσοι είναι στη συνέχεια δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

Καταληκτικά είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι από τις 5 έως τις 8 Μαΐου έχουν τη δυνατότητα λήψης 800 ευρώ και οι μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση. Φαίνεται ότι δεν κατέχει καμία σημασία το γεγονός μη αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από τους εργοδότες. Ωστόσο προϋπόθεση για την απόκτηση του επιδόματος είναι ο εργαζόμενος να έχει εργασθεί λίγες ώρες την εβδομάδα, (Οι ώρες εργασίας του την εβδομάδα να μην έχουν ξεπεράσει το 30% των συνολικών ωρών εργασίας του με βάση τις ενεργές συμβάσεις από 15/03/2020 έως και 20/04/2020), ως ωρομίσθιος, εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης από την επιχείρηση που συνεχίζει να τον απασχολεί εργασιακά και δεν έχει πραγματοποιήσει αναστολή εργασίας για αυτόν.

Πηγή: https://ageliesergasias.gr/epidoma-800-eyro-se-oikodomoys-toyristika-epaggelmata-kai-eidikes-katigories-anoigei-to-ergani-pote-i-pliro/

Effie HadjimarkosΕπίδομα 800 ευρώ σε οικοδόμους, τουριστικά επαγγέλματα και ειδικές κατηγορίες: Ανοίγει το ΕΡΓΑΝΗ, πότε η πληρωμή